Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

WYGIEŁZÓW. Dzień pyzioków, żuru i zalewajki

08.06.2014 20:54 | 0 komentarzy | 6 080 odsłon | red
Polewka z maślanki, kapusta zasmażana z kiszką, pęcak z grochem i staropolski żur – to niektóre przysmaki serwowane w skansenie w Wygiełzowie podczas niedzielnego XX Konkursu Potraw Regionalnych “Przy chłopskim stole”.
0
WYGIEŁZÓW. Dzień pyzioków, żuru i zalewajki
Libiążanki nakarmiły gości potrawą o nazwie pyzioki
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Polewka z maślanki, kapusta zasmażana z kiszką, pęcak z grochem i staropolski żur – to niektóre przysmaki serwowane w skansenie w Wygiełzowie podczas niedzielnego XX Konkursu Potraw Regionalnych “Przy chłopskim stole”.
Potrawy przygotowały panie z kół gospodyń wiejskich z powiatu chrzanowskiego,oświęcimskiego oraz Jaworzna.
- Przygotowałyśmy zgodnie z regulaminem 50 porcji polewki z kwaśnego mleka z ziemniakami. Ludzie zachwalali, nawet przychodzili po przepisy – powiedziała Stanisława Grela z zespołu Płazianki.
Każdy z zespołów zaprezentował się również na scenie, w przyśpiewkach. Jurorzy spróbowali wszystkich potraw, obejrzeli występ i wydali werdykt. Wygrały Bobrowianki, które przyrządziły polewkę z maślanki.
Doceniliśmy zarówno walory tradycyjnej potrawy, jak i ciekawą oprawę sceniczną występu – powiedziała "Przełomowi" jurorka Anna Cieplińska z Muzeum w Chrzanowie.
Wyróżnienia przypadły Zagórzankom za pierogi z kapustą i grzybami oraz gospodyniom z Regulic serwującym zalewajkę.
(RAT)