Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

CHRZANÓW. W Sanepidzie sprawdzisz grzyby

25.09.2013 11:57 | 0 komentarzy | 4 682 odsłony | red
Sezon na grzybowy trwa w najlepsze. Zbierając je trzeba jednak uważać, bo jedna trująca sztuka może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia. Wątpliwości grzybiarzy pomaga rozwiać Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Chrzanowie.
0
CHRZANÓW. W Sanepidzie sprawdzisz grzyby
Blaszkowych okazów najlepiej nie zbierać
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

W Sanepidzie porad udzieli grzyboznawca lub klasyfikator grzybów. Ze zbiorami można przyjść na ul. Mjr. Grzybowskiego 7 od poniedziałku do piątku w godzinach 7.30 - 14.30.

- Nie zbieramy grzybów starych, przejrzałych, przerośniętych, zaczerwionych, gatunków nie znanych nam i trujących. Nie należy również zbierać okazów zbyt młodych i niedojrzałych, ponieważ mogą jeszcze nie mieć wykształconych wszystkich cech charakterystycznych do ich jednoznacznej identyfikacji – przestrzega Maria Mikrut, grzyboznawca i apeluje, by w razie wątpliwości, gdy nie znamy grzyba, nie zbierać go. - Rozróżnianie gatunków jadalnych od trujących na podstawie smaku jest niebezpieczne, np. muchomor sromotnikowy zwany „leśną śmiercią” ma smak łagodny, zapach zachęcający i wcale nie czernieje, ani nie podlega żadnym testom takim jak dotykanie językiem, czernienie srebrnej łyżki włożonej do potrawy.

- W identyfikacji pomocne są atlasy zwierające zarówno opisy, jak i zdjęcia grzybów. Gdy mamy choćby najmniejsze wątpliwości, nie wolno ich jeść – podkreśla M. Mikrut.

Jednocześnie Sanepid przypomina, że najdalej do 24 godzin po zebraniu, grzyby powinny być przygotowane i zjedzone. Resztek nie wolno zostawiać na drugi dzień.

Natalia Feluś