Przełom Online
TV PRZEŁOM. Jak się kręci smaczne lody
Uwielbiamy ich smak, delektując się nimi zwłaszcza w gorące dni. Rzadko zastanawiamy się jednak, jak produkuje się lody. Pokażemy wam proces wytwarzania sorbetów - lodów zwanych dietetycznymi, gdyż zamiast śmietany i mleka używa się do ich produkcji wody.
Sorbety produkuje się z owoców, najlepiej sezonowych oraz syropu cukrowego z wodą. Można spróbować zrobić je samemu. W warunkach domowych może nam to zając nawet kilka godzin. W lodziarni trwa to zaledwie kilkanaście minut.
- Bardzo ważne jest odpowiednie zmiksowanie owoców czy innych komponentów stosowanych przy produkcji lodów, np. orzechów. Dzięki temu można wydobyć z nich pełnię smaku, nie dodając żadnych aromatów – mówi Andrzej Mędrala z cukierni Melba w Krzeszowicach, który pokaże wam, jak wytwarza się sorbety.
(E)