Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

TV PRZEŁOM. Jak się kręci smaczne lody

11.09.2012 11:23 | 0 komentarzy | 3 743 odsłony | red
Uwielbiamy ich smak, delektując się nimi zwłaszcza w gorące dni. Rzadko zastanawiamy się jednak, jak produkuje się lody. Pokażemy wam proces wytwarzania sorbetów - lodów zwanych dietetycznymi, gdyż zamiast śmietany i mleka używa się do ich produkcji wody.
0
TV PRZEŁOM. Jak się kręci smaczne lody
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Uwielbiamy ich smak, delektując się nimi zwłaszcza w gorące dni. Rzadko zastanawiamy się jednak, jak produkuje się lody. Pokażemy wam proces wytwarzania sorbetów - lodów zwanych dietetycznymi, gdyż zamiast śmietany i mleka używa się do ich produkcji wody.

Sorbety produkuje się z owoców, najlepiej sezonowych oraz syropu cukrowego z wodą. Można spróbować zrobić je samemu. W warunkach domowych może nam to zając nawet kilka godzin. W lodziarni trwa to zaledwie kilkanaście minut.

- Bardzo ważne jest odpowiednie zmiksowanie owoców czy innych komponentów stosowanych przy produkcji lodów, np. orzechów. Dzięki temu można wydobyć z nich pełnię smaku, nie dodając żadnych aromatów – mówi Andrzej Mędrala z cukierni Melba w Krzeszowicach, który pokaże wam, jak wytwarza się sorbety.
(E)

ZOBACZ W TV PRZEŁOM - Jak się kręci smaczne lody