Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

WYGIEŁZÓW. Ziemniaczysko pod Lipowcem przyciągnęło tłumy

09.09.2012 21:30 | 1 komentarz | 10 247 odsłon | red
Kilka tysięcy mieszkańców ziemi chrzanowskiej i okolic niedzielne popołudnie postanowiło spędzić w skansenie. Odbywająca się tam impreza „Ziemniaczysko pod Lipowcem” przyciągnęła tłumy. Frekwencja zaskoczyła nawet organizatora: Lokalną Grupę Działania Partnerstwo na Jurze.
1
WYGIEŁZÓW. Ziemniaczysko pod Lipowcem przyciągnęło tłumy
Ziemniakami częstowały między innymi panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Mętkowa. Kolejka chętnych liczyła kilkadziesiąt metrów
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Kilka tysięcy mieszkańców ziemi chrzanowskiej i okolic niedzielne popołudnie postanowiło spędzić w skansenie. Odbywająca się tam impreza „Ziemniaczysko pod Lipowcem” przyciągnęła tłumy. Frekwencja zaskoczyła nawet organizatora: Lokalną Grupę Działania Partnerstwo na Jurze.

- Liczba gości przeszła nasze najśmielsze oczekiwania, z czego bardzo się cieszymy – mówi wiceprezes Lokalnej Grupy Działania Partnerstwo na Jurze i zarazem wójt Babic Radosław Warzecha .

Dla gości panie z kół gospodyń wiejskich z powiatu chrzanowskiego przygotowały około dwóch tysięcy porcji lokalnych przysmaków. Można było spróbować m. in. zalewajki, żurku, zupy fasolowej, klusek, pierogów, wodzianki czy flaczków. Były także ziemniaki po cabańsku. Gospodynie przyrządziły aż dwadzieścia kociołków. Na stołach nic nie zostało. Goście mieli apetyt. Nie odstraszały ich nawet długie kolejki po jedzenie.

- Bo serwowane tu dziś ziemniaki są naprawdę pyszne – zgodnie uważają spotkani w skansenie mieszkańcy Karniowic: Sebastian Witoń, Janina Brzózka, Halina Jamrozik i Franciszek Ziomek.

Podczas imprezy rozstrzygnięto konkurs PrzySmaki Chrzanolandii – czyli na specjał z ziemi chrzanowskiej. Spośród dwudziestu potraw, przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich, jury wybrało trzy najlepsze: wodziankę mętkowską ugotowaną przez KGW z Mętkowa, flaczki z kaszą przygotowane przez KGW z Bolęcina oraz pieczone pierogi z barszczem, przyrządzone przez KGW z Karniowic. Tym trzem potrawom jury przyznało równorzędne pierwsze miejsca. Przepisy na wodziankę, flaczki czy pierogi w najbliższym, w najbliższym papierowym wydaniu Przełomu.

(AJ)


WIĘCEJ ZDJĘĆ Z ZIEMNIACZYSKA