Przełom Online
PŁAZA. Pierwszy większy wysyp grzybów
Bronisław Gaweł zebrał pełny koszyk grzybów. Mówi, że sezon na nie można uznać za otwarty i zachęca do spacerów po lesie.
- Pojawiły się prawdziwki, koźlarze, a także kanie. Na te ostatnie trzeba jednak bardzo uważać, bo są podobne do trujących muchomorów – radzi Bronisław Gaweł, który zbiera grzyby już prawie 70 lat.
Dodaje, że sezon na nie właśnie się zaczął i jeśli tylko trochę popada, w lesie będzie ich mnóstwo.
- Prawdziwki na przykład są doskonałe do sosów czy zup. Kanie natomiast najlepiej smakują w panierce, opiekane jak kotlety – mówi grzybiarz.
(e)
Komentarze
4 komentarzy
czytając komentarze to w końcu sromotnik ma ruchomy czy nieruchomy pierścień?
Sromotnik ma nieruchomy pierścień !! Tym możemy go odróżnić od Kani, która ma ruchomy (niewrośnięty) pierścień.
jak można pomylić kanie ze sromotnikiem...? Sromot ma tzw.jajo czarownicy- czyli nóżka wyrasta jakby ze skorupy połowy jajka i ma ruchomy pierścień na nóżce. Laikom polecam chemiczne sklepowe pieczary...a smakoszom delektowanie się smakiem czubajki kani, nie tylko panierowanej jako kotlet, ale także suszonej jako doskonały aromat do sosów i przyprawa o smaku lata w zimowe wieczory.
połowa to muchomory!