Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

MIĘKINIA. Upiekli ponad sto kilogramów ziemniaków

12.08.2012 19:13 | 1 komentarz | 3 647 odsłony | red
Deszcz nie przeszkodził miłośnikom regionalnej potrawy w organizacji Święta Ziemniaka. Każdy mógł spróbować smakowitych pieczonych serwowanych pod remizą przez gospodynie i pobawić się przy muzyce.
1
MIĘKINIA. Upiekli ponad sto kilogramów ziemniaków
Po pieczone ziemniaki ustawiała się kolejka miłośników tej potrawy
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Deszcz nie przeszkodził miłośnikom regionalnej potrawy w organizacji Święta Ziemniaka. Każdy mógł spróbować smakowitych pieczonych serwowanych pod remizą przez gospodynie i pobawić się przy muzyce.

Organizowana od kilku lat impreza cieszy się sporym zainteresowaniem. Tym razem pieczono ponad sto kilo potrawy. Przygotowywało je 10 kół gospodyń.

Sołtys Bogdan Kurdziel podkreśla, że wieś słynie z ziemniaków i wbrew powszechnej opinii pieczone to potrawa serwowana nie tylko w powiecie chrzanowskim.

- My jednak przyrządzamy ją nieco inaczej, bo nie dodajemy buraka. Czasem do smaku dodajemy natomiast surową śliwkę – mówi Wiesława Filus z koła gospodyń w Paczółtowicach, które przygotowało dziesięciokilogramowy  garnek.

- Ważny jest darń nałożony na garnek zamiast pokrywki. Dopiero tak upieczone ziemniaki są naprawdę tradycyjne - dodaje Barbara Dudek z KGW w Woli Filipowskiej.

Podczas imprezy nie zabrakło rozdawanej dla wszystkich zupy ziemniaczanej.

- Wszędzie podaje się grochówkę, a my postanowiliśmy zaserwować inną zupę. Na cześć ziemniaka. Każdy może się też zaopatrzyć w grillowany karczek, kaszankę i wiele innych smakołyków – zachęcał Grzegorz Dudek z organizującej katering firmy Jacek.
(e)