Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

TV PRZEŁOM. Przygotuj z nami wigilijnego karpia

19.12.2011 16:48 | 2 komentarze | 5 836 odsłon | red
Wigilia bez karpia? To raczej niemożliwe. Ireneusz Trębacz z Chrzanowa, wędkarz i miłośnik ryb podpowie Wam, jak go przyrządzić, żeby wszystkim smakował.
2
TV PRZEŁOM. Przygotuj z nami wigilijnego karpia
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Wigilia bez karpia? To raczej niemożliwe. Ireneusz Trębacz z Chrzanowa, wędkarz i miłośnik ryb podpowie Wam, jak go przyrządzić, żeby wszystkim smakował.

Karp jest najpopularniejszą rybą na wigilię. Kupując ją warto zwracać uwagę nie tylko na cenę, ale również na jej pochodzenie. W okolicy najczęściej spotykany jest karp zatorski. Żeby upewnić się, z jakiego źródła ryba pochodzi, można poprosić sprzedawcę o certyfikat jakości. Powinien go mieć.

- Zabitą rybę musimy wypatroszyć i dokładnie oczyścić. Dobrze jest wsadzić ją na noc do zamrażalnika – radzi Ireneusz Trębacz.

Uważa, że moczenie karpia w mleku niewiele pomoże, gdy rybę czuć mułem. Dlatego zarówno jako wędkarz, jak i miłośnik karpi, takich sposobów nie używa. Za to do jego przygotowania stosuje przyprawy: wegetę, czosnek oraz czarny pieprz. Tak przyprawioną i pokrojoną na części rybę obtacza w mące, jajku i jeszcze raz w mące. Smaży karpia na maśle.
(e)

ZOBACZ W TV PRZEŁOM
Przygotuj z nami wigilijnego karpia