Porady
Jabłka na słono
Kuchnia Przełomu. O tej porze polskie jabłka smakują najlepiej. Można je jeść na surowo, jako dodatek do sałatek, przyrządzić z nich pyszną szarlotkę albo nadziać kaszanką. Przepis na grillowane jabłka nadziewane kaszanką podaje Katarzyna Jaworek z Mętkowa.
0
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Kuchnia Przełomu. O tej porze polskie jabłka smakują najlepiej. Można je jeść na surowo, jako dodatek do sałatek, przyrządzić z nich pyszną szarlotkę albo nadziać kaszanką. Przepis na grillowane jabłka nadziewane kaszanką podaje Katarzyna Jaworek z Mętkowa.
Składniki:
3 duże jabłka
2 kaszanki
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Jabłka myjemy i osuszamy. Nożem odkrawamy wierzchy. Następnie wydrążamy środek jabłka, tak aby powstała miseczka. Z kaszanki usuwamy osłonkę, kroimy w plasterki i wypełniamy nią wnętrza jabłek. Oprószamy solą i pieprzem. Jabłka przykrywamy odciętymi wierzchołkami. Owijamy w folię aluminiową i układamy na rozgrzanym grillu. Grillujemy około 15 minut. Jabłka odwijamy z folii i układamy na talerzu.
Przełom nr 37 (1159) 17.9.2014