Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Cuszima jagodowa

17.09.2014 10:02 | 1 komentarz | 5 543 odsłon | red
Smak domowej roboty ciasta nie może się równać z żadnym innym. Nasza czytelniczka Katarzyna Jaworek z Mętkowa poleca cuszimę jagodową i zdradza przepis. Jeśli ktoś nie ma jagód, może je zastąpić innymi owocami – truskawkami, brzoskwiniami, a nawet jabłkami. Smakują równie dobrze.
1
Cuszima jagodowa
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Smak domowej roboty ciasta nie może się równać z żadnym innym. Nasza czytelniczka Katarzyna Jaworek z Mętkowa poleca cuszimę jagodową i zdradza przepis. Jeśli ktoś nie ma jagód, może je zastąpić innymi owocami – truskawkami, brzoskwiniami, a nawet jabłkami. Smakują równie dobrze.

Składniki:
Biszkopt ciemny:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
3 łyżeczki kakao
1/2 łyżeczki proszku
do pieczenia

Biszkopt jasny:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
4 łyżki oleju
1 szklanka mąki
1/2 łyżki proszku do pieczenia
1/2 łyżki octu

Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
0,5 litra mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki cukru
1 kostka masła

Masa jagodowa:
60 dag jagód
3 opakowania fioletowej galaretki

Masa śmietanowa:
1/2 lita śmietany kremówki
1 opakowanie fioletowej galaretki
1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:
1 paczka biszkoptów

PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt ciemny: Białka ubij na sztywno. Dodaj cukier oraz żółtka. Nadal ubijając, dodaj mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłóż na blaszkę (wymiary 22×30 cm). Piecz około 25 minut w temperaturze 170 stopni.

Biszkopt jasny
: Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj żółtka oraz cukier. Ciągle ubijając, dodaj olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wyłóż na blaszkę i piecz 30 minut w temperaturze 170 stopni.

Masa budyniowa:
Z mleka odlej 1/2 szklanki. Pozostałe zagotuj. W odlanym mleku wymieszaj budynie oraz cukier i cukier waniliowy. Wlej do gotującego się mleka. Wymieszaj i chwilę pogotuj. Odstaw do przestudzenia. Masło utrzyj na puszystą masę. Dodaj zimny budyń i razem utrzyj. Masę wyłóż na ciemny biszkopt.

Masa jagodowa:
Jagody zmiksuj blenderem. Mus przelej do garnka. Doprowadź do wrzenia. Wsyp galaretki i wymieszaj. Odstaw do przestudzenia. Połowę gęstej masy jagodowej wyłóż na ciasto. Ułóż biszkopty i wyłóż pozostałą masę.

Masa śmietanowa:
Galaretkę rozpuść w 1/2 szklanki wrzątku. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Dodaj tężejącą galaretkę i wymieszaj. Masę wyłóż na ciasto. Na wierzch połóż jasny biszkopt. Ciasto polej polewą.

Przełożenie ciasta:
biszkopt ciemny- masa budyniowa- połowa masy jagodowej- biszkopty- połowa masy jagodowej- masa śmietanowa- biszkopt jasny (oprac. AJ)
Przełom nr 36 (1158) 10.9.2014