Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Grzybki na słodko

10.09.2014 12:10 | 0 komentarzy | 3 665 odsłony | red
Kuchnia Przełomu. Grzybki każdemu kojarzą się z grzybobraniem. Nasza czytelniczka Katarzyna Jaworek z Mętkowa proponuje coś zupełnie innego: ciastka grzybki na słodko, które z prawdziwkami – poza wyglądem – niewiele mają wspólnego.
0
Grzybki na słodko
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Kuchnia Przełomu. Grzybki każdemu kojarzą się z grzybobraniem. Nasza czytelniczka Katarzyna Jaworek z Mętkowa proponuje coś zupełnie innego: ciastka grzybki na słodko, które z prawdziwkami – poza wyglądem – niewiele mają wspólnego.

Skladniki:

Ciasto:
1,5 szklanki mąki
1/4 kostki masła
1/4 kostki margaryny
2 żółtka
4 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka maku

Polewa:
1 łyżka margaryny
1,5 łyżki wody
1,5 łyżki kakao
1,5 łyżki cukru

Krem:

szklanka mleka
płaska łyżka mąki krupczatki
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
opakowanie cukru waniliowego
płaska łyżka cukru
1/2 kostki margaryny

Sposób przygotowania:
Ciasto: Mąkę przesiej na stolnicę. Połącz z masłem i margaryną. Dodaj cukier puder, żółtka, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zagnieć ciasto. Cienko je rozwałkuj. Szklanką wykrój większe kółka. Wyłóż je na wierzch foremek do babeczek. W taki sposób powstaną kapelusze grzybków. Następnie wykrój trochę mniejsze kółka. W każdym zrób niewielką dziurkę. Kółeczka ułóż na blaszce. Z pozostałego ciasta uformuj około sześciocentymetrowe wałeczki. Jeden z końców wałeczka zanurz w białku i obtocz w maku. Wszystkie przygotowane elementy piecz przez około
15 minut w temperaturze 170 stopni C.
Polewa: Do garnuszka włóż wszystkie składniki polewy. Zagotuj, cały czas mieszając. Odstaw do przestudzenia. Polewą posmaruj upieczone kapelusze grzybków. Wstaw na chwilę do lodówki, aby polewa lekko stwardniała.
Krem: Z mleka odlej 1/3 szklanki, resztę zagotuj. W 1/3 szklanki mleka wymieszaj dwa rodzaje cukru i mąki. Wlej do gotującego się mleka. Zmieszaj i chwilę pogotuj. Budyń odstaw do przestudzenia. Margarynę utrzyj. Stopniowo dodawaj zimny budyń i ucieraj.
Kremem napełnij kapelusze grzybków. Przykryj je upieczonymi kółkami z dziurką. W małą dziurkę wciśnij trzonek i grzybki gotowe.
Przełom nr 35 (1157) 3.9.2014