Porady
Lekarstwo wśród ziół
ROZMAITOŚCI. Rozgotowane liście szałwii z wydrapanymi na nich imionami kochanków, dodane do jedzenia, miały gwarantować trwałość i szczęście w związku. Tak dawniej sądzono. Dziś uprawia się ją głównie ze względu na właściwości lecznicze.
Jak informuje Joanna Małecka z Fundacji BioOgrody, szałwia ma szerokie zastosowanie w medycynie, kuchni i kosmetyce. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i ściągająco.
- Napary ze świeżych lub suszonych liści stosuje się przy wszelkich nieżytach gardła, stanach zapalnych jamy ustnej, zaburzeniach trawiennych czy biegunkach. Zewnętrznie służą do płukania jamy ustnej, przemywania i okładów na rany oraz oparzenia. Szałwia często jest składnikiem ziołowych płukanek do włosów. Wzmacnia je i redukuje łupież. Można nią przemywać twarz lub samodzielnie robić maseczki. Ma zbawienny wpływ na skórę twarzy – poleca nasz ekspert.
W kuchni zioło trzeba stosować rozsądnie, gdyż ma dość gorzki smak i mocny zapach. Głównie przyprawia się nim potrawy z roślin strączkowych oraz tłustych mięs, między innymi baraninę i dziczyznę. Żeby pozbyć się specyficznej woni, szałwią naciera się ryby przed ich przygotowaniem.
- Świetnie współgra z potrawami z kapusty i pomidorów. Niektórzy dodają ją do grilla. Ja ostatnio usmażyłam naleśniki z ziołami, a jednym z nich była właśnie szałwia – mówi Joanna Małecka.
Powinny jej unikać kobiety w ciąży oraz mamy karmiące, bo może przyhamować laktację, a także osoby zmagające się z epilepsją.
Szałwia pochodzi z rejonu śródziemnomorskiego. W klimacie Polski śmiało można ją uprawiać. W czasie mroźnych zim warto ją jednak przykryć.
- Dlatego niektóre gatunki uprawiane są jako jednoroczne ponieważ trudno im przetrwać naszą zimę – zaznacza ekspertka.
Zapewnia, że uprawa szałwii nie jest skomplikowana. Roślina nie znosi nadmiaru wilgoci. Dobrze rośnie w donicach i skrzynkach. Jej liście zbiera się tuż przed kwitnieniem. Należy to robić w słoneczny i suchy dzień. Szałwię suszy się w ciemnym i przewiewnym pomieszczeniu. Przechowywana w ciemnym opakowaniu dłużej utrzyma swoje właściwości.
- Na rynku dostępnych jest wiele odmian szałwii o różnym ubawieniu liści i kwiatów. Dlatego bardzo często sadzi się ją także jako ozdobę ogrodu czy balkonu. Jej obecność dobrze wpływa na inne rośliny, a także samych domowników. Bardzo wiele insektów nie lubi zapachu szałwii, także tej suszonej – podkreśla przedstawicielka Fundacji BioOgrody.
(AJ)
Przełom nr 30 (1152) 30.7.2014