Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Dobroczynny mniszek

23.07.2014 11:33 | 0 komentarzy | 1 527 odsłona | red
ROZMAITOŚCI. Wielu z nas mniszka lekarskiego traktuje jak chwasta. Jest zmorą szczególnie właścicieli trawników. Tymczasem mało kto wie, że pospolity mlecz ma wiele właściwości leczniczych. Jest także niezastąpiony w kuchni.
0
Dobroczynny mniszek
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

ROZMAITOŚCI. Wielu z nas mniszka lekarskiego traktuje jak chwasta. Jest zmorą szczególnie właścicieli trawników. Tymczasem mało kto wie, że pospolity mlecz ma wiele właściwości leczniczych. Jest także niezastąpiony w kuchni.

- Już w starożytności traktowano tę roślinę jako lek. Ma właściwości moczopędne i oczyszczające, dlatego może być stosowana w zaburzeniach trawienia. Zawiera gorzką substancję, ale również inulinę wspomagającą system odpornościowy organizmu. Wszystkie części rośliny, a w szczególności kwiaty mniszka, bogate są w żelazo i witaminę C – o zaletach mlecza mówi Joanna Małecka z Fundacji BioOgrody.

Dzięki dużej zawartości soli mineralnych i witamin mniszek sprawdza się w leczeniu anemii. Pozwala oczyścić organizm z krążących w nim toksyn i przywraca prawidłowy skład krwi. Pozytywnie działa na układ odpornościowy. Zawarty w nim interferon zmusza organizm do podjęcia walki z bakteriami i wirusami. Obniża również poziom cukru we krwi i działa rozkurczająco. Zastosowany na skórę przyśpiesza proces gojenia się ran, a także kurzajek i brodawek. Do tego celu stosuje się okłady ze świeżych liści lub z białego soku wydzielanego przez nie.

- Mlecz sprawdza się także w kuchni. Liście mniszka, zebrane jeszcze przed kwitnieniem roślinki, doskonale nadają się do przyrządzania sałatek. Z kolei korzenie odpowiednio przygotowane mogą zastąpić kawę – mówi Joanna Małecka.

Miłośniczkom naturalnych, samodzielnie wykonywanych kosmetyków, nasz ekspert poleca okłady na twarz z herbatki zaparzanej z kwiatów mniszka. Działają odprężająco i pomagają pozbyć się zaczerwienień skóry.

- Niepozorna roślina posiada wiele zalet, o których warto pamiętać – zaznacza.
Liście mniszka najlepiej zbierać, gdy są młode, czyli wiosną. Natomiast korzeń, gdy koncentrują się w nim substancje czynne, najlepiej więc późną jesienią. Podczas wykopywania korzeni należy uważać, żeby ich nie połamać. Kwiaty mniszka lekarskiego zbiera się zaraz po rozkwitnięciu, późnym rankiem gdy zejdzie już rosa. W przypadku kwiatów i liści wystarczy suszenie naturalne w przewiewnym i zacienionym pokoju. Korzenie wymagają suszenia w temperaturze do 30 stopni.
(AJ)
Przełom nr 28 (1150) 16.7.2014