Porady
Mięta dobra na wszystko
Tę aromatyczną roślinę ludzie wykorzystują od tysięcy lat. Łagodzi dolegliwości żołądkowe, udrażnia drogi oddechowe, odświeża oddech, działa uspokajająco, uśmierza ból. Ma też szerokie zastosowanie w kuchni czy kosmetyce. Mięta.
Jest jednym z najpopularniejszych ziół stosowanych w medycynie, kuchni, kosmetyce oraz ogrodzie. Na świecie spotkać można ponad 30 gatunków tej rośliny. W Polsce najbardziej popularne są mięta zielona i pieprzowa.
- Zioło jest bogate w minerały: wapno, fosfor, żelazo, magnez. Mięta zielona, jak również pieprzowa, to bogate źródło witaminy A oraz witaminy B3 – o zaletach mięty mówi Wiktoria Patla z Fundacji BioOgrody.
Stosowana w postaci naparów i wyciągów alkoholowych, jak informuje Wiktoria Patla, łagodzi dolegliwości żołądkowe, działa przeciwwymiotnie, pomaga przy chorobach wątroby i dróg żółciowych, a nawet chorobie lokomocyjnej.
- Zewnętrznie olejek z mięty pieprzowej zaleca się do płukania jamy ustnej w stanach zapalnych, bólach reumatycznych czy głowy – dodaje nasz ekspert.
Roślina ma też szerokie zastosowanie w kuchni. Mięta orzeźwia, znakomicie sprawdza się w drinkach, sałatkach, koktajlach.
- Pierogi z twarogiem, dzięki mięcie, nabierają świeżego smaku. Można ją także wykorzystywać jako przyprawę do mięs, farszów czy sosów – poleca Patla.
Używana jest także w kosmetyce. Jej liście zawierają witaminę C, kwasy organiczne, sole mineralne, garbniki, flawonoidy i olejki eteryczne.
- Gdy mięta pojawia się w kremie lub toniku, jej działanie jest antyseptyczne, przeciwzapalne, ściągające, a także lekko rozjaśniające skórę. W kosmetykach do włosów neutralizuje swędzenie skóry głowy i przedłuża świeżość fryzury – podkreśla.
Sadząc miętę w ogrodzie, powinniśmy pamiętać, że lubi dominować. Nie potrzebuje specjalnych warunków.
(AJ)
PRZEŁOM nr 26 (1148) 2 VII 2014