Porady
Co możemy jeść rękami (cz. 2)
Jak należy jeść krewetki? W jaki sposób elegancko rozkoszować się smakiem małży? Zasady obowiązujące podczas posiłków wyjaśnia Tomasz Zegarski z firmy Biznes Edukator w Warszawie.
Dzisiaj ciąg dalszy informacji na temat jedzenia, które możemy chwycić w palce. Ostatnio dowiedzieliśmy się, że w ten sposób wolno spożywać m.in. chleb, sery, owoce, suche ciasta, rzodkiewki, bakalie, a także niektóre dania orientalne. Jak jest w przypadku owoców morza?
Krewetki jemy w całości. Łapiemy je za głowę lewą ręką, a prawą skręcamy im kark, oddzielając tym samym mięso od pancerza. W taki sposób przygotowujemy sobie kilka sztuk i po wypłukaniu palców w miseczce z wodą, konsumujemy je palcami lub widelcem. Jeżeli podawane są z sosem, nadziewamy je na widelec i maczamy w sosie.
Małże (z reguły omułki lub typu vongole) przekładamy na talerz, skrapiamy cytryną, bierzemy do ręki i ustami lub zębami wyciągamy mięso ze skorupki. Jeżeli przywiera do muszli, pomagamy sobie widelczykiem. Małże zagryzamy chlebem (oczywiście przekładając go widelcem na talerzyk, następnie odłamując ręką od kromki małe kawałki). Puste skorupki odkładamy na specjalny talerzyk.
Natomiast rękoma nie jemy kanapek, chyba że są one złożone. Otwarte jemy nożem i widelcem.
Warto też wiedzieć, że podczas posiłku nie kroimy nożem: ziemniaków, gulaszu, potraw z mięsa mielonego, bigosu, pierogów, klusek, pasztetu, omletów, warzyw. Ogólna zasada jest następująca: miękkie potrawy dzielimy widelcem, a twarde nożem.