Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym serwis i forum dyskusyjne mogą działać lepiej.
Zaakceptuj ciasteczka

Przelom.pl

Sobota, 30 sierpnia 2014
Imieniny obchodzą: Adaukt, Częstowoj, Gaudencja

Dodano: 30.10.2012, 13:30 Wyświetleń: 6802, Komentarze: 0 /

A A

Ciasto z jabłkami, galaretką i masą budyniową

Przepis podaje Anna Bodzenta z Trzebini

Ciasto: 1 margaryna, 1 szklanka cukru pudru + cukier waniliowy, 0,5 kg mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 żółtka + 1 całe jajo, kwaśna śmietana (ile zabierze, aby ciasto było wolne)
Margarynę posiekać z mąką i cukrem, dodać resztę składników i upiec cztery placki.

Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek winnych, 1 galaretka pomarańczowa, 5 łyżek wody, 1 szklanka cukru.
Jabłka utrzeć, podsmażyć, dodając wodę i cukier. Do gorącego musu jabłkowego dodać galaretkę, wymieszać. Można dodać soku z cytryny.
Masa budyniowa: 0,5 l mleka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej + 1,5 łyżki pszennej, 5 łyżek cukru.

Ugotować budyń: odlać pół szklanki mleka, resztę ugotować z cukrem; w szklance rozpuścić mąki i wlać na gotujące się mleko. Zagotować i ostudzić.
Utrzeć pół kostki masła i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Ucierać. Pod koniec ucierania dodać dwie łyżeczki kakao, olejek rumowy i kieliszek spirytusu.
Można dodać sok z cytryny.
Przekładać placki - masa budyniowa w środku. Górną warstwę posypać cukrem pudrem. Ciasto najlepsze jest na drugi lub trzeci dzień, gdy nawilgnie.
(em.)
Przełom nr 42 (1063) 24.10.2012
Reklama
   

Zgłoś błąd na stronie wykopblipflakerbuzz


Materiał chroniony prawem autorskim. Prawa Autorów, Wydawcy i Producentów zastrzeżone. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystywanie utworów (powielanie, rozpowszechnianie itp.) w całości lub części na wszelkich polach eksploatacji, w tym także w internecie, wymaga pisemnej zgody.