Porady
Porterówka
Łagodnie słodki smak i łatwość w przygotowaniu. To zalety porterówki, trunku idealnie rozgrzewającego zimą.
0
Porterówka charakteryzuje się ciemną barwą i mocnym smakiem
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Łagodnie słodki smak i łatwość w przygotowaniu. To zalety porterówki, trunku idealnie rozgrzewającego zimą.
Składniki:
2 butelki piwa porter
0,5 l spirytusu
4 łyżki cukru (można zastąpić miodem)
cukier waniliowy
Piwo wlewamy do wysokiego garnka, podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy cukier. Nie dopuszczamy do zagotowania. Po rozpuszczeniu cukru wsypujemy cukier wanilinowy. Mieszankę studzimy do temperatury ok. 30 stopni, dodajemy spirytus. Przelewamy do butelek i odstawiamy na okres ok. tygodnia. Uwaga! Pić ostrożnie, ze względu na moc i nie mieszać z innymi trunkami.
Przełom nr 5 (873) 4.02.2008