Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym serwis i forum dyskusyjne mogą działać lepiej.
Zaakceptuj ciasteczka

Przelom.pl

Sobota, 26 lipca 2014
Imieniny obchodzą: Anna, Bartolomea, Grażyna

Dodano: 26.02.2009, 14:45 Wyświetleń: 13133, Komentarze: 1 /

A A

Por na zdrowie

Działa bakteriobójczo, jest pomocny w profilaktyce chorób układu krążenia i nerek. Kuzyn cebuli. Por ma liczne właściwości zdrowotne a przy tym jest niskokaloryczny.

Doskonale sprawdza się zarówno w postaci surowej, jak i po obróbce termicznej. Jest świetnym dodatkiem do sałatek, zup, zapiekanek. Wyśmienicie smakuje z mięsem, innymi warzywami, a także rybami - nadając potrawom zdecydowany smak i aromat.
Por pojawił się w Polsce już w średniowieczu. Bogaty w liczne związki, witaminy (gł. C) i minerały(m.in. potas, wapń, fosfor i magnez) jest ceniony na stołach niemal całego świata.

Przyrządzony z niego syrop (podobnie, jak cebulowy) jest pomocny w łagodzeniu zmian zapalnych gardła. Poleca się go również osobom cierpiącym na reumatyzm.

Reklama
   

Praktycznie w całości nadaje się do spożycia. Odkrawa się od niego tylko końcówkę z korzonkami oraz łykowate i twarde zakończenia liści. Najbardziej delikatne i najmniej ostre są jego jasne części. Osoby lubujące się w piekących i ostrych potrawach zdecydowanie powinny spróbować ciemnozielonych aromatycznych części.

Jest jednak ciężkostrawny, więc lepiej, by nie sięgały po niego osoby z chorą wątrobą.

Pora można przechowywać nawet do pięciu dni po zakupieniu, pod warunkiem, że trzymamy go w lodówce, w papierowej torbie. Chcąc złagodzić jego intensywny smak, wystarczy przelać warzywo wrzątkiem. Dodawany do gotowanych potraw też straci swój intensywny smak.

Podczas przygotowywania warto dokładnie opłukać każdy liść, gdyż bardzo często gromadzi się między nimi drobny piasek i zanieczyszczenia. 100 g pora ma około 24 kcal.
oprac. (ea)

Przepis na sałatkę z pora:
Składniki:

1 por
2 ugotowane na twardo jajka
pół słoiczka mieszanki kukurydzy, groszku, papryki i czerwonej fasolki (np. sałatka meksykańska)
1 mały majonez
15 dag żółtego sera
zielona pietruszka i liść sałaty na ozdobę

Liście pora dokładnie płuczemy i kroimy w talarki. Chcąc złagodzić smak, przelewamy je wrzącą wodą. Wrzucamy do miseczki. Dodajemy pokrojone w kostkę jajko oraz żółty ser (może być starty na grubym tarle lub pokrojony w kostkę). Dokładamy mieszankę kukurydzy, groszku, papryki, czerwonej fasolki i mieszamy z majonezem. Wykładamy na talerz, ozdabiając natką pietruszki i zieloną sałatą. Smacznego!

Przełom nr 4 (872) 28.01.2009

Zgłoś błąd na stronie wykopblipflakerbuzz


Materiał chroniony prawem autorskim. Prawa Autorów, Wydawcy i Producentów zastrzeżone. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystywanie utworów (powielanie, rozpowszechnianie itp.) w całości lub części na wszelkich polach eksploatacji, w tym także w internecie, wymaga pisemnej zgody.